" />
  Alopecia areata

  Alopecia areata

  Informatie

  Alopecia areata is een haaraandoening waarbij iemand plaatselijk kaal wordt. Het is een ziekte van de haarwortels die overal op het lichaam kan voorkomen. In de plekken vallen vrijwel alle haren uit. Alopecia areata kan voorkomen op alle leeftijden.

  De oorzaak van de ziekte is onbekend. Wel denkt men dat de ziekte in connectie staat met een stoornis in het afweermechanisme van het lichaam. Het lichaam keert zich hier tegen zichzelf en niet tegen infecties van buitenaf. Vaak worden mensen die deze ziekte krijgen ook slachtoffer van andere ziekten die ook gepaard gaan met een slecht immuunsysteem, als schildklierziekten, vitiligo en bloedarmoede.

  De plekken zijn rond of ovaal van vorm en kaal. Er zijn geen littekens of wondjes te zien op de plekken. De hoofdhuid, wenkbrauwen, baardhaar en de wimpers kunnen aangetast worden door de ziekte, maar ook de nagels kunnen slachtoffer worden van alopecia areata. Wanneer de nagels geïnfecteerd zijn breken ze meestal snel af en worden ze broos.

  Er zijn nog twee vormen van alopecia, dit zijn alopecia totalis en alopecia universalis. Deze vormen komen niet zoveel voor. Areata is de meestvoorkomende type alopecia.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van alopecia areata zijn de volgenden:

  • Een eerste symptoom is dat er overal op de huid diverse haren uitvallen. Bij de wenkbrauwen, oksels, hoofdhaar maar ook bij de schaamstreek.
  • Veel ziek zijn kan ook een beginnend verschijnsel van alopecia areata. Omdat het immuunsysteem zwak is kan er sneller alopecia areata ontstaan.

  Behandeling

  De behandeling van alopecia areata is lastig. Het is per persoon verschillend of een behandeling werkt. Vaak wordt het natuurlijke verloop afgewacht. Soms wordt ervoor gekozen om corticosteroiden in de huid te spuiten. Ook immunocontacttherapie wordt gebruikt om de ziekte tegen te gaan. Bij deze therapie wordt de patient eerst allergisch gemaakt tegen een stofje, die regelmatig op de hoofd wordt aangebracht. Vervolgens zal er een eczeemreactie plaatsvinden dat ervoor zorgt dat de haaruitval verminderd.


  Voorkomen

  Het is erg moeilijk om alopecia areata te voorkomen, zo niet onmogelijk. Houd je huid en haar goed in de gaten en wees er snel bij wanneer je veel haaruitval constateert. Let er ook op of dergelijke symptomen bij familieleden voorkomen. De ziekte kan namelijk erfelijk zijn.

  Geef een reactie