" />
  Alopecia androgenetica

  Alopecia androgenetica

  Informatie

  Alopecia androgenetica is het meest voorkomende type haaruitval bij volwassenen. Het komt voor bij mannen en vrouwen met ieder een eigen beloop. Het komt tevens erg veel voor, ruim 70 procent van de mannen krijgt er ooit last van. Erfelijkheid speelt een grote rol voor mannen en vrouwen. Het treedt meestal op rond het vijftigste levensjaar. Voor veel mensen kan dit een probleem vormen. Er is geen onderliggende ziekte die als oorzaak aangetoond kan worden. Wel kan het zo zijn dat sommige vrouwen teveel mannelijke geslachtshormonen aan kunnen maken. Dit leidt ook tot haarverlies.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van alopecia androgenetica zijn de volgenden:

  • Bij vrouwen wordt de beharing op het hoofd steeds dunner. Dit kan al voorkomen op jonge leeftijd. Elk jaar wordt de verdunning van het jaar steeds erger. Vrouwen worden bijna nooit volledig kaal.
  • Mannen krijgen in de beginfase vooral minder haar in de inhammen of de kruin. De haren blijven meestal aanwezig rondom de oren, maar deze kunnen ook verdwijnen. De rest van het haar op het hoofd verdwijnt vaak eerder.
  Alopecia androgenetica

  Synoniemen:

  • Female-type alopecia androgenetica

  • Male-type alopecia androgenetica

  Behandeling

  Alopecia kan een enorme aanslag zijn op de mentale gesteldheid. Toch is er geen ernstige onderliggende oorzaak van het kaler worden, iets wat veel mensen wel denken. Dit kan al een opkikker zijn. Gelukkig zijn er ook enkele behandelingsmethoden die gebruikt kunnen worden om het tegen te gaan en te behandelen.

  Haartransplantatie

  Allereerst kan er voor gekozen worden om haar van het achterhoofd te transplanteren naar de kruin. Dit is een goede methode omdat de haren van het achterhoofd minder gevoelig zijn voor het kaler worden.

  Mannelijke geslachtshormonen tegengaan

  Er zijn vrouwen die een teveel aan mannelijke geslachtshormonen in hun lichaam hebben. Dit kan een oorzaak zijn van het haarverlies. Deze hormonen kunnen verminderd worden door middel van cyproteronacetaat. Dit kan het proces van verdunning afremmen en het stimuleert de haargroei. Het is niet aan te raden om dit in te nemen wanneer je zwanger bent.

  Minoxidil

  Dit is een middel dat normaliter zorgt voor een lagere bloeddruk. Het heeft als bijwerking dat de haargroei toe kan gaan nemen. Het betreft vaak wel dunne haargroei.


  Alopecia androgenetica voorkomen

  Helaas kan het niet voorkomen worden. Het is vaak erfelijk bepaald. Wanneer het dus veel voorkomt in de familie is het raadzaam om bij lichte haaruitval naar een huisarts te gaan. Hij zal je, wanneer je in een zo vroeg mogelijk stadium komt, het beste kunnen behandelen. Helaas is het beloop van alopecia androgenetica moeilijk te voorspellen.

  Geef een reactie