" />
  Allergisch contacteczeem

  Allergisch contacteczeem

  Informatie

  Allergisch contacteczeem is een type eczeem dat ontstaat nadat je in aanraking bent geweest met een bepaalde stof waar je allergisch voor bent. Dit kunnen heel veel stoffen zijn, zoals cosmetica, nikkel, plantaardige stoffen en chemische producten. Er zijn ook nog veel onbekende stoffen die het kunnen veroorzaken. Soms ontstaat de allergie spontaan en soms heb je het al vanaf de geboorte. Bij het in aanraking komen met deze allergische stoffen geeft het afweersysteem een reactie af die de indringer moeten doen bestrijden. Dit is in dit geval het allergisch contacteczeem.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van allergisch contacteczeem zijn de volgenden:

  • Op de plek waar de allergische stof in aanraking is geweest met de huid ontstaan blaasjes die kunnen schilferen en rood van kleur zijn.
  • De blaasjes kunnen enorm jeuken. Het openkrabben zorgt ervoor dat er open wondjes kunnen ontstaan, die weer kunnen leiden tot een infectie.
  • Er kunnen tevens grote blaren ontstaan.

  Behandeling

  Om allergisch contacteczeem te behandelen dient allereerst de oorzaak aangepakt te worden. Wanneer je weet welk stofje het eczeem veroorzaakt dien je dit te vermijden. Hierdoor zal het eczeem langzaam herstellen. Toch is dit helaas niet altijd mogelijk.


  Voorkomen van allergisch contacteczeem

  Allergisch contacteczeem is lastig te voorkomen, omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Er zijn duizenden stofjes waar je allergisch voor kunt zijn. Door erachter te komen voor welke stoffen jij allergisch bent kun je het voorkomen.


  Geef een reactie