Informatie
Actinische keratosen zijn ruwe, schilferende plekken op de huid en zijn rood tot huidskleurig van aard. De huidziekte wordt ook wel zonneschade genoemd, omdat de ziekte ontstaat door blootstelling aan teveel ultraviolette straling van de zon. Actinische keratose wordt beschouwd als een voorstadium van huidkanker en komt veel voor bij ouderen. Hoe blanker de huid, hoe groter de kans is dat je actinische keratose krijgt. Geadviseerd wordt om actinische keratosen te behandelen voordat ze in huidkanker veranderen.
Tegenwoordig is actinische keratose sterk in opkomst omdat steeds meer mensen de zon opzoeken en onder de zonnebank gaan. Dit is schadelijk voor je huid en er kan dus na verloop van tijd actinische keratose ontstaan.

Synoniemen:
- Keratosis solaris
- Keratosis senilis
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van actinische keratose zijn de volgenden:
- Het eerste symptoom is dat er veel kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid verschijnen waarbij de kleur kan variëren van geel-bruin tot donkerrood. Ook zijn de plekken gevoelig, ze bloeden snel. De plekjes ontstaan vooral op de onderarmen, de schedelhuid, het gezicht en op de handen.
- Er zijn veel rimpels en vlekkige verkleuringen aanwezig. Dit duidt erop dat de huid veelvuldig is blootgesteld aan ultraviolette straling van de zon.
- Actinische keratose kan ook symptomen veroorzaken op de lip. Dit is een zeldzame aandoening dat veel roodheid, schilfers, kloofjes en kleurverandering met zich mee brengt.
Behandeling
Het is noodzakelijk om actinische keratose te behandelen. De reden hiervoor is dat de huidziekte namelijk kan ontaarden in huidkanker. Er zijn verschillende behandelingsmethoden voor actinische keratose.
De eerste is een bevriezing door middel van stikstof. Dit is even pijnlijk maar de actinische keratose trekt daarna in de meeste gevallen wel weg. Na deze behandeling kan er een blaar ontstaan die kapot mag worden geprikt.
Een tweede behandelingsmethode is verwijdering door chemische peeling. Bij deze behandelingsmethode worden er zuren aangebracht op de wonden die zorgen voor een oppervlakkig etsing.
Ook is het mogelijk om de actinische keratose weg te laten halen middels curretage. Bij deze behandelingsmethode worden, onder verdoving, met een scherpe lepel de wonden weggekrabd.
Daarnaast is het ook mogelijk om diverse zalfjes te smeren. Aldara is een creme dat normaal gebruikt wordt bij genitale wratten, maar het werkt ook bij actinische keratose. De behandeling wordt drie keer per week toegepast en duurt over het algemeen enkele weken. Een nadeel van Aldara is dat het wel huidirritatie kan veroorzaken.
Voorkomen van actinische keratose
Actinische keratose kan voorkomen worden door goed je huid te verzorgen en het verouderingsproces van je huid enigszins tegen te gaan met cremes en zalfjes. Ook wordt er aangeraden om wat minder onder de zonnebank te liggen en door minder in de zon zelf te liggen. Ook moet er zonnebrandcrème gebruikt worden tijdens het zonnen om de huid zo goed mogelijk te beschermen.
Tevens moet je altijd je huid in de gaten houden en goed controleren op nieuwe plekjes. Laat deze door een arts controleren wanneer je niet zeker bent wat het is en of ze er wel horen.
Geef een reactie