" />
  Acne

  Acne

  Informatie

  Acne is een verzamelnaam voor diverse huidaandoeningen met eenzelfde kenmerk: puisten. Er zijn enorm veel typen acne waarvan de meesten voorkomen op het gezicht en in de nek. Vaak brengt acne mee-eters met zich mee die berust zijn op talg. Wanneer dergelijke talgkliertjes gaan ontsteken ontstaan er kleine rode puistjes en abcessen die naarmate steeds groter worden. Over het algemeen zijn het vooral jongens die rond de pubertijd veel last krijgen van acne. De talgproductie wordt bij mannen namelijk gestimuleerd door de hormonen, testosteron. Ook meisjes kunnen last krijgen van acne, de puistjes en abcessen ontstaan soms zelfs al voor de pubertijd, rond hun achtste.

  Acne is ongevaarlijk en niet besmettelijk. Toch levert het vaak stress en schaamte op. Ook nadat de puistjes weg zijn kan de patiënt nog littekens en putjes overhouden door acne. Overmatig krabben en uitknijpen zijn vaak de grondlegger hiervan.


  Symptomen

  Acne is over het algemeen makkelijk te herkennen. De meest voorkomende symptomen van acne zijn de volgenden:

  • Verslechtering van de huid is een bekend symptoom van acne. De huid wordt ruwer en bobbeliger.
  • De bekendste symptomen van acne zijn de vele, met pus gevulde, puisten, witte pukkels, rode puisten, cysten en de mee-eters. Deze zijn vooral zichtbaar in de nek en op het gezicht. In sommige gevallen komt acne ook elders op het lichaam voor.
  • (Beginnende) acne valt ook te herkennen aan de opkomst van de vele talgkliertjes. Verzorg je huid goed en knijp puisten niet uit. Het uitknijpen kan ervoor zorgen dat de puist groter wordt en tevens drukt het ook nog eens de ontsteking dieper in de huid. Niet doen dus.

  Behandeling

  Het behandelen van acne is heel lastig en niet elke behandeling werkt. Per persoon is de werking verschillend. Over het algemeen is het belangrijk om de huid iedere dag goed te wassen met milde zeep en schoon water. Doe dit, net als het droogmaken van je huid, wel voorzichtig zodat je je huid niet beschadigd.

  Ook zijn er bij de apotheek zalfjes en crèmes beschikbaar, als Tretinoine creme, die je op je huid kunt aanbrengen om acne tegen te gaan. Veel van deze zalfjes en crèmes zijn verkrijgbaar zonder voorschrift van je huisarts. Gebruik je verzorgingsproduct iedere dag en breng deze vooral zachtjes aan.

  Daarnaast zijn er ook enkele antibioticakuren tegen acne die worden voorgeschreven door de huisarts. Deze krachtige medicijnen tegen acne onderdrukken de ontsteking in de huid. Een dergelijke antibioticakuur duurt over het algemeen enkele maanden. De belangrijkste middelen zijn minocycline, doxycycline, tetracycline en erythromycine. Wel brengen deze antibioticakuren helaas mogelijke bijwerkingen met zich mee als maag- en darmklachten, een minder betrouwbare werking van de anticonceptie pil en een verhoogd risico op candida-infectie.

  Bij ernstige acne is het soms mogelijk om deze met zwaardere behandelingen te bestrijden. Deze behandelingen vinden altijd plaats met begeleiding van een dermatoloog, zoals bij Isotretinoine het geval is. Isotretinoine remt de talgproductie en speelt een sterke rol bij de productie van huidcellen. Indirect wordt daarmee ingespeeld op het ontstaan van acne. Deze behandeling duurt gemiddeld een half jaar, nadeel van deze zware behandeling is dat er ook bijwerkingen mogelijk zijn. De klachten variëren sterk en kunnen soms hevig zijn. Denk daarom goed na voordat je een dergelijke behandeling wilt.


  Voorkomen

  Gebruik zo weinig mogelijk make-up, helemaal wanneer je al last van acne hebt. Make-up is slecht voor je huid en kan zorgen voor ontstoken talgkliertjes. Als je echt geen acne wilt hebben is het dus raadzaam om zuinig met je make-up om te gaan. Helemaal wanneer het comedogene make-up betreft. Niet-comedogene make-up kan over het algemeen minder kwaad. Niet-comed ogeen betekent dat talgkliertjes niet verstopt kunnen raken door dit product.

  Ook kun je acne deels voorkomen door weinig druk door kleding op de huid uit te oefenen. Denk hierbij aan voorhoofdsbanden of strakke boorden. Wanneer je gevoelig bent voor acne is het aan te raden om deze niet te dragen.

  Knijp puisten niet uit. Dit zorgt ervoor dat de acne dieper je huid ingedrukt wordt en dat de puist vergroot. Er zullen meer irritaties ontstaan wat leidt tot meer acne. Niet doen dus.

  Bescherm je huid goed tegen de zon. De zon is niet goed voor acne.

  Geef een reactie