Informatie
Acanthosis nigricans is een zeldzame huidziekte waarbij donkere verkleuringen en een dikke huiduitslag ontstaat in de nek, oksels, rondom de geslachtsdelen en bij de lies. De ziekte komt het meest voor bij mensen met een donkere huidskleur. Leeftijd speelt hierbij geen rol. Acanthosis nigricans kan op elke leeftijd voorkomen. Acanthosis nigricans kan ontstaan wanneer je veel last hebt van een resistentie tegen insuline. Dit is bijvoorbeeld bij overgewicht en diabetes het geval. De huidziekte zorgt ervoor dat de insuline de huidcellen aanvalt en overactief worden. Dit resulteert in de bekende huidveranderingen.

Synoniemen:
- Nigricans
- Disease of the skin
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van acanthosis nigricans zijn de volgenden:
- Een eerste symptoom dat altijd voorkomt is het veranderen van de kleur van de huid. De huid neemt een donkerdere verkleuring aan wanneer er sprake is van acanthosis nigricans.
- Een verdikte huid op de voetzolen en handpalm is tevens kenmerkend.
Behandeling
Bij de behandeling van acanthosis nigricans wordt eerst de precieze oorzaak van de acanthosis nigricans vastgesteld. In de meeste gevallen is dit overgewicht en diabetes. Door middel van het oplossen van deze problemen nemen de klachten vaak al snel af. Soms wordt er ook gekozen voor behandeling met vitamine-A-preparaten, isotretinoine, keratolyica, calcipotriol en laserbehandeling. De specialist weet het best welke behandeling het effectiefst voor je kan zijn. Raadpleeg daarom altijd eerst de arts.
Voorkomen van acanthosis nigricans
Acanthosis nigricans kan voorkomen worden door de oorzaken te voorkomen. De oorzaken van de huidziekte zijn overgewicht, diabetes, hormonale afwijkingen en diverse soorten kanker. De eerste twee oorzaken zijn goed te voorkomen en kunnen de kans op acanthosis nigricans al behoorlijk verkleinen.
kan ik dit ook hebben met een witte huidskleur? ik denk namelijk dat ik het heb maar ik ben niet donker
Helaas kan dat wel. Het komt namelijk niet alleen voor bij donkere mensen. Ook blanke mensen kunnen er last van krijgen, ook al is de kans hierop een stuk kleiner. Ben je al naar de huisarts geweest?
Bedankt!
mijn zoon heeft dit in zijn nek en oksels, tevens obees, moet ik met hem naar de dokter?