" />
  Aarsmaden

  Aarsmaden

  Informatie

  Aarsmaden zijn hele kleine witte wormen die ongeveer 1 centimeter lang zijn. Je ziet ze pas wanneer ze in de ontlasting zitten. Het zijn parasieten.

  De aarsmaden kunnen alleen in een gastheer overleven. In dit geval is dat de mens. Je kunt ze krijgen door de eitjes van de aarsmaden op te eten, vaak overkomt dit kinderen. De eitjes zitten vaak op de anus en wordt door middel van jeuk via de vingers verspreid. Vooral kinderen gaan dan lopen krabben waardoor de eitjes op de vingers komen. Tevens kun je de eitjes niet zien, daar zijn ze te klein voor. Ook kunnen de eitjes dan terechtkomen op de deurknoppen of op speelgoed, wanneer iemand anders hier vervolgens mee in aanraking komt en vervolgens met zijn of haar mond, kunnen de eitjes ongemerkt in het lichaam terecht komen.

  De aarsmaden zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Ze creëren veel jeuk en er kan buikpijn ontstaan.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van aarsmaden zijn:

  • Ze worden pas herkend bij de ontlasting. Er kruipen dan bewegende wormpjes door de ontlasting. Ook kunnen ze zich op- en rond de anus bevinden.
  • Vervolgens zal er jeuk ontstaan. De aarsmaden leggen namelijk diverse eitjes op- en rond de anus. Wanneer je gaat krabben en vervolgens met je mond in aanraking komt, slik je de eitjes ongemerkt weer in en begint het proces overnieuw.
  • Van de wormpjes kun je misselijk worden en buikpijn krijgen.

  Behandeling

  De parasieten zijn gelukkig niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn. Om ze tegen te gaan kun je enkele middeltjes gebruiken. Bij de drogist is het mogelijk om een speciaal middel te halen tegen aarsmaden. Deze wormenkuur heet mebendazol. Bij deze kuur dien je tweewekelijks een tablet in te nemen om van de wormen af te komen.

  Biodram-PrestoAambeienHemoClin-AambeiengelLeidapharm-Antiwormtablettengaranties


  Voorkomen van aarsmaden

  De parasieten kunnen voorkomen worden door allereerst te zorgen voor een goede handhygiëne. Dit is essentieel om ze tegen te gaan. Ze verspreiden zich namelijk via de handen. Er worden eitjes gelegd op de anus, wanneer je krabt zullen de eitjes op je handen komen. Wanneer je dan in aanraking komt met je mond zal je de eitjes inslikken.

  Zorg er ook voor dat je elke dag je ondergoed verschoont. Was ondergoed en beddengoed op zestig graden om de eitjes te vernietigen.

  Tevens moet je ervoor zorgen dat het huis ook schoon is. Maak regelmatig deurklinken en veelgebruikte goederen schoon. De eitjes kunnen hier op zitten.


  Geef een reactie