" />
  Aardbeienvlek

  Aardbeienvlek

  Informatie

  Een aardbeienvlek is een goedaardige woekering van de bloedvaten. Het ontstaat door vermeerdering van de kleine bloedvaten. De bloedvaatjes zijn onrijp en zorgen op deze manier voor een zwelling die boven de huid uitkomen.

  Een aardbeienvlek ontstaat vaak na de geboorte. Het komt vaak voor, liefst één op de tien kinderen heeft het. Meisjes krijgen het vaker dan de jongens.

  Een aardbeienvlek kan overal op het lichaam voorkomen. Voorkeursplekken zijn het gezicht en de rug en borst.

  De oorzaak van deze vlekken is onduidelijk. Er is geen enkel bewijs dat het iets met gebeurtenissen tijdens de zwangerschap te maken heeft.


  Symptomen

  De symptomen van een aardbeienvlek zijn als volgt:

  • Het ziet eruit als een rode vlek die zich manifesteert aan de oppervlakte. Het kan ook een blauwe kleur aannemen, dit gebeurt wanneer de bloedvaten dieper in de huid liggen.
  • Het ontstaat enkele dagen na de geboorte. Na een aantal jaar wordt de aardbeienvlek kleiner en na tien jaar is het vaak al verdwenen.
  • Er zijn situaties bekend dat het is gaan ontsteken. Let dus altijd goed op. Ook kunnen de vlekken ontstaan op plekken als het oog, of diep in de nek. Dit kan het zicht en de ademhaling verslechteren. In dergelijke gevallen moet je altijd naar de dokter gaan.

  Behandeling

  Wanneer de vlek niet op een lastige plek zit en er zijn geen complicaties, kun je het gewoon laten zitten. Na het tiende levensjaar is de aardbeienvlek vaak al verdwenen. Bij complicaties is er wel een behandeling benodigd. Er kunnen bijvoorbeeld corticosteroïden gebruikt worden om de vaatgroei tegen te gaan. Ook kunnen interferion injecties gebruikt worden om er van af te komen.

  Chirurgische behandeling wordt ook wel eens overwogen. Dit wordt voornamelijk gedaan bij oogzwellingen en als deze niet op de injecties reageren.


  Voorkomen van een aardbeienvlek

  Het is niet mogelijk om een aardbeienvlek te voorkomen. Het ontstaat vaak enkele dagen tot maanden na de geboorte.


  1. Liannemei 8,15

   Ik heb het zitten op een lastige plek (namelijk in mijn oksels) kan ik dat beter laten verwijderen?

   • adminjuni 15,15

    Bestes Lianne,

    Je dient even langs de huisarts te gaan. Als een aardbeienvlek op een lastige plek zit, moet deze even worden beoordeeld.

    Groeten en succes,
    Huidkwalen.nl

  2. Anoniempjedecember 30,17

   Ik heb een aardbeienvlek in me nek maar iedereen denkt dat het een zuigzoen is. Ik wil hem dus graag laten verwijderen

  Geef een reactie