" />
  Trichomonas

  Trichomonas

  Informatie

  Trichomonas is een soa die in Nederland veel voorkomt. Het is een infectie die je op kunt lopen door seksueel contact. Bij het seksuele contact wordt er een parasiet overgedragen door contact van slijmvliezen. Slijmvliezen zijn te vinden in de keel, mond, penis, vagina en anus.

  Je hoeft trichomonas niet perse te krijgen door seksueel contact. Ook kan het overgedragen worden door middel van een gedeelde handdoek. Vaak komt de ziekte voor in combinatie met chlamydia en gonorroe. De infectie geeft vaak geen klachten. Soms kan het jaren duren voordat de eerste klachten zich voordoen.


  Symptomen

  Het kan bij mensen heel lang duren voordat de eerste symptomen van trichomonas zich voordoen. Soms duurt het een aantal dagen, soms een aantal jaar. De symptomen die zich dan voordoen zijn:

  • Mannen hebben vaak last van een ontstoken eikel en een rode geïrriteerde huid.
  • Vrouwen kunnen last krijgen van een ontstoken vagina en ook zij kunnen een rode geïrriteerde huid krijgen.
  • Ook kan het urineren bij mannen en vrouwen zeer pijnlijk zijn.
  • Tevens kunnen mannen een plasbuisontsteking krijgen en krijgen vrouwen last krijgen van een vies ruikende vagina afscheiding.

  Behandeling

  Bij mannen hoeft trichomonas vaak niet behandeld te worden. Bij vrouwen wel. Zij krijgen speciale pillen die hen van de trichomonas afhelpt. Ook moeten de sekspartners van de vrouwen behandeld worden. Zelfs als ze geen klachten hebben.

  Mocht je worden behandeld, dan moet je antibiotica gebruiken. Je krijgt in dit geval metronidazol.


  Voorkomen van trichomonas

  Trichomonas kun je voorkomen door geen onveilige seks te hebben. Vrij met een condoom en gebruik ook bij orale seks een condoom of beflapje. Zo ben je zo goed mogelijk beschermd tegen de genitale wratten. Toch bieden condooms geen 100% bescherming tegen de wratten. Vooral als de wratten aan de binnenkant van de vagina zitten. Dit maakt het ook zo moeilijk om de wratten op te sporen en te voorkomen.

  Voor meer informatie kun je ook terecht bij de SoaAids Infolijn.

  Geef een reactie