" />
  Hidradenitis Suppurativa

  Hidradenitis Suppurativa

  Informatie

  Hidradenitis Suppurativa, ook acne inversa of acne ectopica genoemd, is een ernstige vorm van acne. Het komt voor in de lichaamsplooien als de oksels en de liezen. Letterlijk betekent Hidradenitis Suppurativa etterende zweetklierontsteking. Ondanks de naam zijn het niet de zweetklieren die ontstoken raken, maar de haarzakken. De naam slaat dus eigenlijk nergens op.

  Het ontstaat na de puberteit, op het moment dat de zweetklieren volledig ontwikkeld zijn. Het is niet duidelijk hoe het ontstaat, maar er zijn enkele factoren die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan. Dit zijn: roken, overgewicht, hormonen en erfelijkheid. Ook blijkt stress en strakke kleding van invloed te zijn op het ontstaan van dit type acne.

  De meeste mensen die de huidziekte krijgen zijn vrouwen. Zo’n tachtig procent van de slachtoffers is vrouw. Het merendeel heeft overgewicht of diabetes.


  Symptomen

  De algemene symptomen van Hidradenitis Suppurativa zijn als volgt:

 • Er bestaan diverse bultjes/abcessen in de oksels of liezen. Ook de borsten, de anus en de vulva kan aangedaan worden in extreme situaties.
 • Het beginnende bultje lijkt op een steenpuist, die steeds groter en dieper wordt. Uiteindelijk barst deze open met als gevolg dat er een enorme hoeveelheid pus en talg vrij komt.
 • In de volgende fase ontstaan er steeds meer bultjes. Ook ontstaan er mee-eters die behoorlijk grote vormen aan kunnen nemen.

 • Volgens Harley bestaan er drie stadia van Hidradenitis Suppurativa. Deze hebben ieder afwijkende symptomen. Dit zijn:

  Stadium 1

  In dit stadium zijn er enkel bultjes aanwezig met pusvorming. Hierbij ontstaan geen littekens en geen sinussen.

  Stadium 2

  Bij dit stadium komen de bultjes steeds terug op dezelfde plek en zijn ze uiterst moeilijk te behandelen. Er ontstaan ontstekingen die met elkaar verbonden zijn.

  Stadium 3

  Er ontstaan heel erg veel abcessen verspreid over een groot gebied. Onderhuids zijn deze abcessen met elkaar verbonden.

  Het is dus belangrijk om snel dit type acne te laten behandelen, zodat je niet in hogere stadia terecht komt.


  Behandeling

  Er bestaan enkele goede behandelingsmethoden om van de Hidradenitis Suppurativa af te komen.

  Orale antibiotica

  Er zijn enkele antibiotica aanwezig bij de drogist die naast een antibacteriële werking, ook een ontstekingsremmende werking hebben. De middelen die gangbaar zijn, heten: tetracycline, doxycycline en minocycline. De kuur duurt zes weken en moet altijd afgemaakt worden om te voorkomen dat de klachten terugkeren.

  Lokale antibiotica

  Er bestaan ook middelen die de kans op een infectie verminderen. Deze heten: jodium, clindamycine, erythromycine en chloorhexidine. Helaas hebben deze middelen geen effect op diepere ontstekingen.

  Ontstekingsremmende middelen

  Corticosteroïden kunnen ook gebruikt worden om Hidradenitis Suppurativa af te doen nemen. Deze onderdrukken het afweersysteem en brengen hierdoor de ontstekingen tot rust.

  Chirurgische behandelingen

  Ook is het mogelijk om dit type acne door de chirurg te laten verwijderen. Allereerst kan dat gebeuren door middel van het ontlasten van een abces. Bij deze methode wordt een abces opengesneden zodat de pus weg kan vloeien.

  Ook kan door middel van Deroofing het ‘dak’ van de wondjes verwijderd worden. Dit wordt toegepast wanneer er onder de huid zich holtes bevinden die constant talg aanmaken.

  Tevens is het ook mogelijk om de ontstoken gedeelten door een chirurg te laten verwijderen. Hierbij wordt de aangedane huid weggesneden. De huid wordt helemaal weggesneden tot aan het ondergelegen vet. Alle haarzakjes en talgklieren die zorgen voor Hidradenitis Suppurativa worden verwijderd. Een nadeel van deze werkwijze is dat de littekens vaak niet mooi worden. Ze zijn vaak blijvend zichtbaar.


  Hidradenitis Suppurativa voorkomen

  De oorzaak van de huidziekte is helaas nog niet helemaal bekend. Wel zijn er vermoedens dat er enkele factoren zijn die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan. Dit zijn: roken, overgewicht, hormonen en erfelijkheid. Ook blijkt stress en strakke kleding van invloed te zijn op het ontstaan van dit type acne. Je dient deze factoren dus aan te pakken. Rook je? Zorg er dan voor dat je stopt. Heb je overgewicht, ga meer sporten en eet gezond om af te vallen. Draag tevens niet te strakke kleding om wrijving op de huid te voorkomen. Dit kan de Hidradenitis Suppurativa ook uitlokken.


  1. Luis Kindmei 31,16

   nuttig bericht

  Geef een reactie