" />
  Hepatitis B

  Hepatitis B

  Informatie

  Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus die je lever aantast. Het Hepatitis B virus nestelt zich namelijk in de lever waar het veel schade aan kan richten. Het virus komt niet voor in andere organen.

  De ziekte kan voorkomen in twee vormen: Een acute infectie met koorts, gewrichtsklachten en geelzucht. Maar Hepatitis B kan ook voorkomen in een acute infectie met lichte verschijnselen. Soms kan het zelfs zo zijn dat je helemaal geen klachten ervaart. De laatst besproken vorm kan wel overgaan in een chronische infectie.

  Hepatitis B kan overgebracht worden door middel van het hebben van seksueel contact, maar ook via bloedcontact en gebruik van dezelfde injectienaalden kan de ziekte overgebracht worden.

  De meeste besmettingen vinden plaats wanneer mensen volwassen zijn.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van Hepatitis B zijn de volgenden:

  • Je kunt erg moe worden door Hepatitis B.
  • Ook krijg je soms donkere urine. Soms wel bruinig van kleur.
  • De ontlasting daarentegen wordt juist heel licht van kleur.
  • Tevens kun je koorts krijgen en last krijgen van pijn in de buik.
  • Een ander symptoom kan zijn dat je erg veel last krijgt van jeuk. Dit kan gepaard gaan met verminderde eetlust en misselijkheid.
  • Daarnaast kun je geelzucht krijgen. Je huid wordt gelig van kleur.
  • Soms krijg je helemaal nergens last van.

  Behandeling

  Over het algemeen geneest een acute Hepatitis B vanzelf. In dit geval dien je wel veel rust te houden en gezond te eten. Je moet hierbij wel bijhouden hoelang je het al hebt. Wanneer het namelijk langer dan zes maanden aanhoudt dien je medicijnen te gaan gebruiken om van de ziekte af te komen. Deze kun je krijgen via de huisarts. Ook wanneer je niet zeker weet of je het nog hebt kun je naar de huisarts gaan.

  Soms is het nodig om medicijnen te gebruiken om van de Hepatitis B infectie af te komen. Soms kan dit nodig zijn om bijvoorbeeld leverkanker te voorkomen. Er kan adefovir, entecavir of telbivudine gebruikt worden.


  Voorkomen van Hepatitis B

  Je kunt Hepatitis B voorkomen door geen tandenborstels, injectienaalden en andere spullen te delen waar bloed in kan zitten. De transmissie van de ziekte gaat namelijk, naast seksueel contact, ook via bloedcontact. Vrij daarnaast ook veilig om de besmetting te kunnen voorkomen.
  Vanaf 2011 krijgen alle baby’s een inenting tegen de ziekte. Dit gebeurt ook wanneer de moeder het niet heeft. Wanneer je jezelf wil laten inenten tegen Hepatitis B kun je contact opnemen met de huisarts. Hij zal je doorverwijzen.

  Geef een reactie