Informatie
HIV is een veel voorkomende soa dat het menselijke immuunsysteem langzaam afbreekt. Het is een retrovirus dat verantwoordelijk is voor aids. In het begin merk je hier weinig van, maar langzamerhand heb je steeds vaker last van ziektes en kun je allerlei klachten krijgen. HIV wordt overgebracht door middel van het hebben van onveilige seks. Een fabeltje is dat HIV via speeksel, zweet, urine of ontlasting overgebracht kan worden. Dit kan alleen wanneer er bloed in zit dat vervolgens in de bloedbanen komt.
Symptomen
De verschijnselen van HIV verschijnen zijn vaak niet zichtbaar. Je kunt niet zien dat je HIV hebt. Wel kun je binnen enkele weken veel griepachtige verschijnselen krijgen. Dit gaat erg langzaam over omdat je een verslechterd immuunsysteem hebt.
Ook kun je last krijgen van huiduitslag. Dit lijkt wel deels op eczeem. Ook dit kan erg gaan jeuken.
Het belangrijkste is dat je je altijd laat testen wanneer je twijfelt. Heb je onveilige seks gehad? Bezoek dan de GGD en laat je testen.
Na de eerste paar symptomen heb je vaak een tijd nergens meer last van. Het kan zelfs wel vijftien jaar duren voordat de volgende symptomen opspelen. Je krijgt langzamerhand steeds meer infecties en je wordt vaker ziek. Ook kun je kanker en dementie ontwikkelen.
Behandeling
Een hiv-infectie kan door middel van bloedonderzoek worden aangetoond. Als je het hebt, is het niet te genezen. Wel kan de hiv worden uitgesteld. Dat wil zeggen: je immuunsysteem wordt niet zwakker maar blijft op hetzelfde niveau. Er zijn diverse soorten medicijnen die hiervoor kunnen zorgen. Wanneer je zou stoppen met de behandeling en medicijnen zal je immuunsysteem geleidelijk weer verder verslechteren. Het is belangrijk om er op tijd bij te zien met HIV. Laat je dus na onveilige seks zo snel mogelijk testen. Zo kan de kans op een HIV-infectie zo klein mogelijk gemaakt worden. Wanneer je er namelijk op tijd bij bent is de kans op een HIV-infectie minimaal.
Belangrijk: Ben je geconstateerd met HIV? Vertel het dan altijd aan alle sekspartners die je hebt gehad. Zo kunnen zij ook zo snel mogelijk behandeld worden. Wanneer je namelijk niets aan HIV zou doen kan de dood namelijk een gevolg zijn.
Voorkomen van HIV
HIV kun je voorkomen door geen onveilige seks te hebben. Vrij met een condoom en gebruik ook bij orale seks een condoom of beflapje. Zo ben je zo goed mogelijk beschermd tegen HIV.
Geef een reactie