" />
  Granuloma pyogenicum

  Granuloma pyogenicum

  Informatie

  Granuloma pyogenicum is een rood goedaardig bultje dat zomaar kan ontstaan op de huid. Het bestaat uit vrijwel alleen bloedvaten en kan erg snel groeien. Het valt onder de goedaardige tumoren en komt vaak voor. Voornamelijk het gezicht, de handen en de voeten worden getroffen door de huidaandoening.

  De oorzaak van granuloma pyogenicum is onduidelijk. Wel ontstaat het goedaardige tumortje vaak pas na een kleine beschadiging van de huid. Een voorkeur voor mannen of vrouwen heeft het niet. Ook kun je het op elke leeftijd krijgen. Wel ligt het percentage van mensen die het voor hun dertigste krijgen iets hoger. Hormonen hebben waarschijnlijk ook een invloed op het ontstaan. Er worden namelijk vaak bij de zwangerschap vaak dergelijke tumortjes geconstateerd.


  Symptomen

  De symptomen van granuloma pyogenicum zijn:

   • Er ontstaat een rond tumortje met een rode kleur dat erg makkelijk bloedt.
   • Aan de oppervlakte vallen duidelijk zweertjes en korstjes te zien.
   • De meest voorkomende plekken waar je ze kunt waarnemen zijn op het hoofd, hals, armen en benen.
   • De gemiddelde grootte van een dergelijk tumortje is 6,5 mm.
   • Granuloma pyogenicum lijkt erg veel op diverse typen huidkanker.
  Granuloma pyogenicum

  Synoniemen:

    • Pregnancy tumor
    • Granuloma teleangiectaticum

  Behandeling

  De meeste pyogene granulomen worden met een scherpe lepel van de huid afgeschraapt. Dit is pijnloos omdat het onder plaatselijke verdoving uitgevoerd wordt. Vervolgens worden de bloedvaatjes dicht gebrand middels elektrische stootjes.

  Een chirurgische ingreep is tevens ook mogelijk. Hierbij wordt de wond niet dicht gebrand door middel van elektrische stootjes, maar wordt deze dicht gehecht. Dit geeft vaak ook minder littekens en de kans op het terugkeren is kleiner.

  Een pregnancy tumor, een granuloma pyogenicum die ontstaat bij de zwangerschap, verdwijnt meestal vanzelf na de zwangerschap. Hierbij kun je dus rustig afwachten.


  Granuloma pyogenicum voorkomen

  Het is lastig om een advies te geven om deze huidaandoening te voorkomen. Echte oorzaken zijn namelijk nauwelijks aan te wijzen. Wel worden de kleine tumortjes vaak in combinatie gezien met beschadiging van de huid. Zorg er dus voor dat je de huid goed schoon houdt en je wondjes afdekt en deze goed verzorgt. Op deze manier kan granuloma pyogenicum deels voorkomen worden.


  Geef een reactie