" />
  Gianotti-Crosti syndroom

  Gianotti-Crosti syndroom

  Informatie

  Het Gianotti-Crosti syndroom is een zeldzame huidaandoening dat alleen voorkomt bij kinderen tussen de drie maanden en vijftien jaar oud. De ziekte wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van vele rode bulten op het lichaam. Vooral het gezicht, de billen en de armen worden getroffen door het Gianotti-Crosti syndroom.

  Het wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste virussen die het syndroom veroorzaken zijn: Coxsackie virus, RS virus en het Hepatitis-B virus.

  De ziekte is niet gevaarlijk. Het verdwijnt binnen drie weken uit zichzelf.


  Symptomen

  De symptomen van het Gianotti-Crosti syndroom zijn als volgt:

  • Enkele dagen na het oplopen van één van de virussen die eerder genoemd zijn, ontstaan er diverse rode bultjes op de huid. Deze bultjes zijn zo’n 5 tot 10 mm groot. De bultjes zijn lichtrood en kunnen licht schilferen.
  • De bultjes kunnen jeuken, maar zo erg als bij echte eczeem is het niet.
  • Het verdwijnt binnen drie weken.
  • Kinderen worden er niet ziek van.
  Gianotti-Crosti syndroom

  Synoniemen

  • GCS
  • acrodermatitis papulosa infantum

  Behandeling

  Het Gianotti-Crosti syndroom hoeft niet behandeld te worden. Doorgaans verdwijnt het na ongeveer drie weken. Wel kan de jeuk behandeld worden als deze erg is. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van antihistaminica of een corticosteroïden crème.


  Voorkomen van het Gianotti-Crosti syndroom

  De zeldzame huidaandoening is nauwelijks te voorkomen. Het ontstaat door een virus die overal aanwezig kan zijn. Wel kun je er altijd voor zorgen dat de hygiëne van je kind optimaal is. Laat je kind regelmatig zijn of haar handen wassen met zeep. Op deze manier wordt de kans op het Gianotti-Crosti syndroom al aanzienlijk kleiner.


  Geef een reactie