" />
  Folliculitis Keloidalis

  Folliculitis Keloidalis

  Informatie

  Folliculitis keloidalis is een hele zeldzame huidaandoening die niet besmettelijk is. Bij deze huidaandoening raken de haarzakjes op het hoofd ontstoken. De huidziekte komt het meest voor bij mannen met een Afrikaanse afkomst. Folliculitis keloidalis kan erge littekens achterlaten die er naar uit kunnen zien.

  De oorzaak van Folliculitis keloidalis is onduidelijk. Er wordt vermoed dat de oorzaak bij het afweersysteem ligt. Wel is duidelijk dat het verergerd kan worden door een kort kapsel en door dicht op de hoofdhuid te scheren.

  De bijnaam van de ziekte is acne keloidalis. Toch is het geen familie van acne omdat bij acne er sprake is van een ontsteking van talgklieren.


  Symptomen

  De symptomen van Folliculitis keloidalis zijn:

  • In de beginfase ontstaan er rode bultjes op het achterhoofd en in de nek. Deze kunnen enorm jeuken.
  • Soms ontstaan er witte koppen op de bultjes. Dit is pus.
  • Na enige tijd ontstaan er allerlei littekens op het achterhoofd en in de nek. Dit kan gepaard gaan met hevige pijn. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat de haargroei stopt op desbetreffende plek.
  Folliculitis keloidalis

  Synoniemen

  • Acne keloidalis nuchae

  Behandeling

  De behandeling van Folliculitis keloidalis is volledig gericht op de ontstekingsreactie die is ontstaan. Dit wordt gedaan op verschillende manieren.

  De ontsteking

  Er kan allereerst een zalf gebruikt worden met antibioticum (doxycycline of minocycline). Corticosteroïden in de vorm van een zalf worden ook vaak gebruikt. Corticosteroïden remmen de ontsteking en de jeuk.

  De littekens

  In ernstige gevallen, wanneer het kwaad al geschied is en de littekens al duidelijk zichtbaar zijn, kan ervoor gekozen worden om deze door middel van plastische chirurgie te verwijderen. Nadeel is dat de werking niet honderd procent zeker is. De littekens kunnen na verloop van tijd terugkeren.

  Ook kan ervoor gekozen worden om middels een CO2 laser te behandelen. Hierdoor worden de littekens dunner.


  Voorkomen van Folliculitis keloidalis

  De huidziekte valt nauwelijks te voorkomen. Dit komt omdat de oorzaak niet bekend is. Wel is een verergering van de ziekte te voorkomen. Scheer je haar niet kort wanneer je het hebt, dit kan de ontstekingsreactie verergeren.


  Geef een reactie