" />
  Cornu cutaneum

  Cornu cutaneum

  Informatie

  Een cornu cutaneum, een hoorn van de huid, is een aangroeisel op de huid. Het komt veel voor, vooral bij oudere mensen die veelvuldig in contact zijn geweest met het zonlicht. Het kan ontstaan uit goedaardige wratten, zoals ouderdomswratten, waterwratten en normale wratten. Maar ook uit actinische keratose, plaveiselcelcarcinoom en de ziekte van Bowen. Het komt vooral voor op de aan de zon blootgestelde delen van het lichaam. Denk aan de handen, armen en in warmere klimaten de benen.

  Cornu cutaneum dient altijd verwijderd te worden. Er kan huidkanker ontstaan.

  Cornu Cutaneum

  Synoniemen:

  • Hoorn van de huid
  • Huidhoorn

  Symptomen

  De symptomen van cornu cutaneum zijn als volgt:

  • Er ontstaan geel tot bruine hoorntjes op de huid. Deze zijn over het algemeen zo’n 2 tot 4 centimeter lang.
  • De plekken komen het vaakst voor op plekken die het meest blootgesteld zijn aan de zon. Denk aan de handen of de armen.
  • Wanneer een cornu cutaneum gaat ontsteken moet het direct verwijderd worden. Er kan sprake zijn van huidkanker.

  Behandeling

  Cornu cutaneum moet altijd weg worden gehaald. Een goedaardige kan weggehaald worden door middel van een scherpe lepel. Wanneer er een vermoeden aanwezig is dat het kwaadaardig is wordt het weggehaald door middel van een excisie. Vervolgens wordt het materiaal nog opgestuurd naar een patholoog om deze nader te laten onderzoeken. Hieruit zal uiteindelijk blijken of de huidhoorn inderdaad kwaadaardig was, of dat het vals alarm was.

  Na het behandelen blijft er meestal een klein rood wondje over.


  Voorkomen van cornu cutaneum

  Je kunt het voorkomen door jezelf altijd goed in te smeren voordat je de zon in gaat. Het ontstaat namelijk door veelvuldige blootstelling aan de zon, met te weinig bescherming. Gebruik altijd minstens een zonnebrandcreme met factor 30 en ga nooit onbeschermd de zon in. Dit kan de kans op cornu cutaneum aanzienlijk doen verminderen.

  Geef een reactie