" />
  Chlamydia

  Chlamydia

  Informatie

  Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening en is binnen Nederland de meest voorkomende soa. Elk jaar worden er ruim 60.000 mensen geïnfecteerd met chlamydia. De soa kan iedereen besmetten, jong en oud. Het probleem is dat de ziekte vaak ongemerkt blijft en langdurige infectie kan zorgen voor onvruchtbaarheid.

  Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, de Chlamydia trachomatis. De bacterie nestelt zich in de in de anus en in de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Je kunt de soa oplopen door onveilige seks te hebben.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van chlamydia zijn de volgenden:

  • Mannen kunnen ontstekingen in de bijbal en in de prostaat krijgen. Dit kan veel pijn doen. Ga bij klachten naar de huisarts.
  • Vrouwen kunnen ontstekingen in de eileiders en het bekkengebied krijgen. Ook kunnen zij last krijgen van hevige buikpijn.
  • Een minder merkbare symptoom is de tijdelijke verminderde vruchtbaarheid die je krijgt van chlamydia.
  • Ook kan er bij mannen en vrouwen een branderig gevoel optreden bij het plassen. Tevens kan er bloed vrijkomen.

  Behandeling

  Chlamydia is te behandelen door middel van het nemen van antibiotica. Doxycycline en azitromycine zijn de meest voorkomende antibiotica die worden gebruikt. Een kuur duurt gemiddeld een week. Het is raadzaam om ook je partner(s) in te lichten over dat je het hebt. Zo kunnen zij ook zo spoedig mogelijk beginnen met een antibioticakuur. Bespreek het gebruik met je huisarts.

  Je kunt er ook voor kiezen om je partners in te laten lichten door de GGD.


  Voorkomen chlamydia

  Chlamydia kan voorkomen worden door veilige seks te hebben met je partner(s). Een condoom voorkomt de kans op een soa met wel 99%. De volle 100% voorkomen is niet mogelijk, daarom is het handig om je regelmatig te laten testen op chlamydia en andere soa’s. Enkele andere soa’s als herpes genitalis en genitale wratten kunnen wel doorgegeven worden met veilige seks.

  Geef een reactie