" />
  CDLE

  CDLE

  Informatie

  CDLE, Chronische discoïde lupus erythematosus, is een uiterst zeldzame huidziekte waarbij de huid een ontstekingsreactie oproept. Het komt vooral voor op de delen van het lichaam welke veel blootgesteld zijn aan de zon. Denk aan het gezicht, de armen, rug en borst. Het wordt officieel gerekend tot de auto-immuunziekten, omdat de ontstekingsreactie opgeroepen wordt vanuit het immuunsysteem tegen de eigen huid.

  De oorzaak van CDLE is niet bekend. De antistoffen keren zich plots tegen de eigen huid terwijl ze normaal gesproken zich alleen richten op bacteriën en virussen. Er is een vermoeden dat de aanleg hiervoor erfelijk bepaald is. Infecties, zwangerschap en stress zijn ook meermaals als oorzaak aangewezen.

  Het kan op elke leeftijd ontstaan. Het wordt voornamelijk gezien bij mensen tussen de 20 en 50 jaar oud waarvan vrouwen het een keer zo snel krijgen.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van CDLE zijn de volgenden:

  • Er worden verschillende afwijkingen gevormd op de plekken welke veel zijn blootgesteld aan de zon. Dit zijn het hoofd, de armen, rug en borst. Het verschil tussen de aangedane en de normale huid valt goed te zien.
  • Deze plekjes schilferen en hebben een rode kleur. Ook kunnen ze zorgen voor jeuk.
  • Er kunnen littekens ontstaan op de plek waar CDLE heeft gezeten.
  CDLE

  Synoniemen:

  • Chronische discoïde lupus erythematosus
  • Huidlupus

  Behandeling

  Om CDLE te behandelen bestaan er enkele goedwerkende crèmes op de markt die de ontstekingsreactie kunnen remmen.

  Crème

  Een eerste is een corticosteroïde crème. In overleg met de huisarts moet bepaald worden waar deze crème gesmeerd moet worden. Op sommige delen van het lichaam mag het namelijk niet gesmeerd worden, zoals rond de ogen, op het gezicht.

  Ook prednison en Plaquenil worden vaak voorgeschreven door de huisarts. Dit zijn zwaardere middelen waarmee je goed moet oppassen.

  Littekens behandelen

  De littekens kunnen behandeld worden door middel van laserbehandeling. Dit wordt alleen toegepast wanneer CDLE al is verdwenen. Ook kan pigmenttransplantatie gebruikt worden om van de littekens af te komen. Camouflagetherapie is hedendaags ook populair. Hiervoor kun je terecht bij een huidtherapeut.


  CDLE voorkomen

  Om de kans op CDLE te verkleinen kun je de volgende tips opvolgen:

  • Bescherm de huid goed tegen het zonlicht. Een goede zonnebrandcrème doet wonderen.
  • Voorkom infecties. Infecties kunnen de kans op de auto-immuunziekte vergroten. Verzorg je huid goed.
  • Bescherm je huid ook tegen de kou. Draag warme kleding.

  Geef een reactie